16.12.2015

Tieni kokemuskouluttajaksi…

Olen tuore Hengitysliiton kokemuskouluttaja. Valmistuin syksyllä 2015. Sairastan harvinaista hengityssairautta nimeltä bronkiektasia sekä sen lisäksi ei allergista astmaa. Näiden ohella vaivaa refluksitauti ja muitakin sairauksia. Olen 45v- ja työkyvyttömyyseläkkeellä.

Tieni kokemuskouluttajaksi alkoi keväällä 2015, kun sattumalta lähdin Hengitysliiton Harvinaisten vertaistapaamiseen. Sitä kautta aukeni aivan uusi maailma vertaistoimintaan ja kiinnostus Hengitysliiton sekä paikallisyhdistyksen toimintaan.  Myös kasvava kiinnostus omaa sairautta kohtaan ja muita jotka sairastavat samaa sairautta. Tuota kevättä ennen en ollut tavannut ketään muuta bronkiektasiaa sairastavaa. Aloin ”penkoa” Hengitysliiton sivuja ja löysin ilmoituksen seuraavan kesän kokemuskouluttajakoulutuksesta Liperissä.  Laitoin saman tien hakupaperit koulutukseen ja otin myös yhteyttä omaan hengitysyhdistykseeni.

Ajattelin että minulla on yli 40 vuoden kokemus tämän sairauden kanssa elämisestä, mikä on aika paljon. Josko tästä kaikesta olisi jotain käytännön hyötyä myös jollekulle muulle.  Itse olen nyt ollut työkyvyttömyyseläkkeellä noin 4 vuotta tämän sairauden takia, toki oheissairaudet varmaan edesauttoivat eläkkeelle pääsyä. Minulla on siis aikaa tähän juttuun.

Lapsena vietin paljon aikaa sairaalassa, mikä aiheutti jonkinlaista sairaalapelkoa, mikä on jollain tapaa havaittavissa vielä aikuisenakin. Koin olevani heikompi ja huonompi kuin muut ikäiseni, mikä johti koulukiusaamiseen yläasteikäisenä.  Vasta 17-18-vuotiaana aloin elää oikeaa nuoruutta ja lähes unohdin sairauteni. Opiskelin autonkuljettajaksi, varaosamyyjäksi ja autoteknikoksi. Olin alalla noin 20 vuotta. Kaikenlaista dramaattistakin sattui nuoruudessa ja elämä oli välillä aika levotontakin. 25-vuotiaana elämäni pysäytti totaalisesti avopuolison kuolema liikenneonnettomuudessa. Elämän kuitenkin jatkui ja sain 32-vuotiaana poikani ja menin seuraavana vuonna naimisiin. Jossain vaiheessa kuitenkin työpaine kävi liian kovaksi ja menin sekä henkisesti että fyysisesti todella huonoon kuntoon. Olisin päässyt osa-aikaeläkkeelle, mutta sellainen järjestely ei sopinut työnantajalla tai sitten he olivat jo liian kypsiä paljoihin poissaoloihini. Minut uudelleen koulutettiin datanomiksi mutta totesimme keuhkolääkärin kanssa hyvin pian koulutuksen jälkeen, että sillä koulutuksella ei kyllä töitä löydy. Sitä kautta päädyin hakemaan työkyvyttömyyseläkettä ja jonkun ajan kuluttua eläkkeelle pääsinkin. Eläkkeelle jäätyäni aloin ottamaan selvää omasta sairaushistoriastani, sairaudestani ja kaikesta siihen liittyvästä. Sitä kautta kiinnostuin myös kokemuskouluttajuudesta. Pieni kynnys oli siinä, että olin koulukiusaamiseni takia kärsinyt vuosikausia esiintymiskammosta. Koulutuksen edetessä totesin kuitenkin, että tuo kammo on menneen talven lumia eikä haittaa tietäni kokemuskouluttajaksi.

Koulutus siis alkoi kesäkuussa 2015 Liperissä ja loppui syyskuussa 2015. Sitä kautta tutustuin myös ihaniin ihmisiin. Kesä 2015 oli itselleni muutenkin suurten muutosten aikaa, koska se päätyi omalta osaltani eroon puolisostani. Nyt loppuvuodesta asiat ovat kohdaltani kuitenkin ihan hyvin ja asun vuoroviikoin poikani kanssa sekä kahden koirani kanssa. Vielä ei ole kokemuskouluttaja-keikkaa tullut, mutta oma aikanikin on ollut aika lailla vähissä tämän oman elämänmuutoksen tiimoilta. Toivon kuitenkin, että ensi vuosi tuo tullessaan uusia tuulia ja myös keikkoja kokemuskouluttajana. Itse kerron tarinani mielelläni, jos siitä vain on jollekin muulle apua.

Hengitysliiton kokemustoimija, Kirsi