17.01.2014

Koulutusta ja kokemuksia

Koulutusta ja kokemuksia

Ryhdyin aikoinaan kokemuskouluttajaksi lähinnä sattuman johdattelemana. Rajun liikenneonnettomuuden ja sitä seuranneen aivoinfarktin jälkeen sain tutustua itselleni entuudestaan tuntemattomaan sairauden ja vammaisuuden maailmaan. Matkallani minua opastivat vertaiset, eli paikallisen AVH -potilasyhdistyksen jäsenet. Vahvistuttuani ryhdyin toimimaan yhtenä yhdistyksen vertaistukijoista ja siitä tie johti Kokemuskoulutuksesta pätevää –projektin puitteissa pätevöityneeksi kokemuskouluttajaksi. Koulutuksesta sain hyviä työkaluja tehtävässä toimimiseen ja kovan innon päästä tositoimiin eli kouluttamaan potilasnäkökulmaa tuleville hoidon ja kuntoutuksen ammattilaisille. Tärkeät teemani olisivat avuttomuuden ja riippuvuuden kokemisen sokki sekä siitä selviytyminen

Vaan kuinkas kävikään? Kalenteri ei täyttynytkään koulutuskeikoista, kuten olin olettanut, vaan elämä jatkui pitkälti entiseen malliin. Kävin pitämässä sairastuneen puheenvuoroja muutaman kerran vuodessa TAYS:n avh-infotilaisuuksissa, mutta nuo puheenvuorot oli tarkoitettu ennen kaikkea sairastuneille ja heidän läheisilleen. Reilun kolmen vuoden kokemuskouluttajan uralleni on mahtunut alle kymmenen kertaa, joina olen päässyt kouluttamaan joko alan opiskelijoita tai ammatissa toimivia.

Pari vuotta sitten tulin valituksi Kokemuskoulutuksesta pysyvää -projektin alueelliseen ohjausryhmään. Ryhmässä on keskusteltu paljon ja pohdittu kokemuskoulutuksen roolia ja merkitystä eri näkökulmista. Oma lähtökohtani eli sairastuneen tai vammaisen henkilön kokemuksen välittäminen ammattilaisille ja sitä kautta hoidon laadun parantaminen ei suinkaan ole ainoa tapa lähestyä kokemuskoulutusta. Kokemuskoulutusta pidetään myös osana hoitoa ja kuntoutusta tai jopa keinona työllistää ihmisiä, joiden saattaa olla hankalaa työllistyä muulla tavoin.

Olipa tarkastelukulma kokemuskoulutukseen mikä hyvänsä, on silti tärkeää, että potilaiden ja asiakkaiden ääni saadaan kuuluviin ainakin lääketieteelliseen sekä sosiaali- ja terveysalojen koulutukseen. Vain siten saadaan hoitoon ja kuntoutukseen lisää aitoa asiakaskeskeisyyttä ja todellista laatua.

Aivoliiton kokemuskouluttaja, Marja

Takaisin