8.11.2013

Mikä saa ihmisen kokemuskouluttajaksi?

Moni sairastunut tai vammautunut ihminen passivoituu kun hän joutuu sairasvuoteeseen tai jonkin onnettomuuden kautta vammautuu. Minulle itselleni kävi päinvastoin. 2006 saamani aivoinfarktin jälkeen pääsin Kelan järjestämälle Sopeutumisvalmennuskurssille Invalidiliiton kuntoutuskeskukseen ILKKAAN Rovaniemelle. Moniammatillinen kuntoutustiimi antoi eväät kuntoutumiseen, josta olen ikuisesti kiitollinen koko tiimille ja sille ryhmälle, joka oli mukana kuntoutusjaksoilla. Heidän avullaan olen päässyt tilanteeseen, jossa nyt olen.

Jakson jälkeen aloin mielessäni pohtia miten voisin auttaa muita sairastuneita tai vammautuineita ihmisiä heidän elämänsä helpottamiseksi. Aivoliiton sivuilla kerrottiin kokemuskouluttajuudesta.

Tutustuttuani tarkemmin asiaan huomasin että, tämä on se juttu. Hakeuduin koulutukseen ja minut valittiin. Tutkinnon suoritin Oulussa v. 2011. Koulutukseen kuului harjoitusluento, jonka pidin Ammattiopisto Lappiassa Kemissä lähihoitajaopiskelijoille. Luento onnistui ilmeisesti hyvin koska sen arvioinut opettaja on jo useasti pyytänyt minua luennoimaan tunneilleen.

Kokemuskouluttajana toimiminen on haastavaa mutta myös antoisaa. Heittäytyminen roolista toiseen ja oppilaiden suuntautuminen eri aloille ja koulutustaso sekä ikä asettavat oman haasteensa oppituntien suunnitteluun. Se tunne kun siellä luokassa puhuu on sanoin kuvaamaton. Oppilaat kuuntelevat hiljaa ja näkee kuinka he ovat koko ajan mukana ja läsnä siinä tilanteessa. Kysymyksiäkään ei unohdeta vaan niitä tulee joka kerta joskus kinkkisiäkin, joihin vastauksia joutuu todella miettimään. Paitsi terveydenhoito-oppilatoksissa myös muilla saroilla alueemme kokemuskouluttajat tuovat tietoa sairauksien tai vammojen ennaltaehkäisyyn. Aloitimme lokakuun puolivälissä kansanopistolla koko talven kestävän kaikille avoimen luentosarjan (8 -10 luentoa) , jossa eri sairaus- ja vammaisryhmiä edustavat Kokot kertovat omat tarinansa ja jakavat tietoa sairauksien tai vammojen ennaltaehkäisemiseksi.

Teille, jotka mietitte alkamista Kokoksi sanon: Älkää miettikö vaan tehkää rohkea päätös ja ottakaa yhteyttä oman liittonne Koko vastaavaan ja kyselkää mahdollisuutta lähteä mukaan toimintaa.

Lopuksi Tapio Rautavaaran sanoin: ” En päivääkään vaihtaisi pois”

Eero
Aivoliiton kokemuskouluttaja