8.04.2016

Minä, sisäilmasairas kokemustoimija

Minä, sisäilmasairas kokemustoimija

Yskä, nuha, poskiontelo-oireet, pääkivut, nivel- ja lihaskivut, silmäoireet, nenäverenvuodot, sydänoireet, keuhkot rohisee, muisti pätkii, aivosumu, kuumeilu..kuulostaako tutulta? Useamman vuoden ihmettelin kummallisia oireitani, joita tuli vuosi vuodelta lisää. Tiedostin kyllä alitajunnassani, että oireilen tietyille rakennuksille/sisäilman epäpuhtauksille ja sen, että se oli nyt työpaikkani, joka oireita aiheuttaa. En vain halunnut myöntää sitä itselleni. Sinnikäs ja tunnollinen työntekijä, kun olen. Porskutin menemään ja liikuin vapaa-ajalla paljon luonnossa, yrittäen puhdistaa elimistöäni.

Voimien ollessa jo lopuillaan, päivittäisen kuumeen vaivatessa ja keuhkojen pukatessa harmaata mönjää ulos työpäivien jälkeen, kohtalo päätti puuttua peliin ja järjesti kohtaamiset metsässä pöllön ja ketun kanssa. Siitäpä se voimaantuminen lähti ja tie kohti parempaa, terveempää elämää. Vaikka olenkin melkoinen homekoira nenäni kanssa nykyään ja oireilen edelleen herkästi…

Tulevaisuuden haaveenani on löytää puhdas, sisäilmaltaan terve työpaikka. Irtisanouduin töistäni viime syksynä ja sen jälkeen onkin tapahtunut paljon uusia ja mielenkiintoisia asioita. Muun muassa se, että lähdin kouluttautumaan Hengitysliiton kokemustoimijaksi. Valmistuin maaliskuussa 2016. Vielä en ole tehnyt virallisia keikkoja kokemustoimijana, mutta odotan keikkailua innolla.

Kokemustoimijakoulutus on antanut todella paljon, kuten rohkeutta kertoa ja työstää omaa tarinaani, vertaistukea, uusia ystäviä ja tunteen, että olen hyväksytty. Olen aina ollut hieman arka, mutta nyt minusta on ihanaa ja vapauttavaa, että pääsen yleisön eteen jakamaan muille tarinaani sisäilmasairaudesta ja jakamaan tietoa sekä ymmärrystä sairautta kohtaan. Ja on aivan mahtavaa, kun ihmiset tarinani jälkeen huomaavat omansa tai läheisensä oireilun, tai sen, että vielä on oikeasti toivoa paremmasta ja terveemmästä tulevaisuudesta.

Terveisin,

Hengitysliiton kokemustoimija, Pirkko

Takaisin